باکو؛ پاریس شرق

باکو؛ پاریس شرق

پایتخت آذری‌ها، بزرگترین و جهانی‌ترین شهر قفقاز است. شهرهای اندکی در دنیا چنین تغییرات سریعی دارند و هیچ جایی در قفقاز چنین ترکیب یکپارچه و آشفته‌ای از شرق و غرب را در خود ندارد. لاداهای داغان و مرسدس‌های درخشان از برابر عمارت‌های سنگی می‌گذرند، برج‌های نونوار شیشه‌ای در برابر آپارتمان‌های کهنه سوسیالیستی رخ می‌نمایند و خیابان‌های سه بانده پیاده‌رو در مرکز برازنده شهر به چایخانه‌های قدیمی دهن‌کجی می‌کنند. مجسمه‌های میراث جهانی یونسکو تلاش می‌کنند تا نوسازی‌های صنفی شهر مسحورکننده قدیم (ایچری شَهَر) را روندی کند بخشند و خود دربرابر حصارهای قرون وسطایی سینه صاف می‌کنند. زوج‌های جوان دست در دست، گردشگاه‌های ساحلی سبز آبی رنگ و دلکش خزری را می‌ستایند، دریایی که خود محیط بیابانی باکو را به سخره می‌گیرد.
باکو (به آن باکی نیز اطلاق می‌شود) پایتخت کشور جمهوری آذربایجان، بزرگترین شهر و بندر این کشور است و بر کرانه غربی دریای خزر و در شبه جزیره آب‌شوران قرار دارد. برمبنای اسناد تاریخی باکو یکی از کهن‌ترین شهر‌های خاوری است. این منطقه همچنین یکی از مناطق نفت‌خیز جهان می‌باشد. مجله نامدار فوربس باکو را کثیف‌ترین شهر جهان نامیده است، شهرتی که وامدار آلودگی شدید و خطرناک هوا ناشی از استخراج نفت و حمل و نقل است.
به باور بسیاری باکو از نام کهن پارسی بادکوبه می‌آید که اطلاق به جایی دارد که شدت باد در آن زیاد است، زمستان‌های باکو نیز به کوبندگی طوفان‌ها و باد‌های خشن معروف است. دیگران باکو را آمده از بغ‌کوه (کوه خدا) می‌دانند.
باکو از سه منطقه اصلی تشکیل شده؛ ایچری شهر (شهر باستانی)، بخشی که در دوران سوسیالیستی بنا شده و دیگری بخش جدید و نوساز شهر است.

vجاذبه‌ها
باکو تعطیلات پرطراوتی را با هنرهای نمایشی، اپرا و باله خود به ارمغان می‌آورد. اجراهای فریبنده‌ای که از دارایی‌های غنی فرهنگ آذری و یا ملل دیگر گلچین شده‌اند. سالن‌های متعدد و مشهور اجرا چون تالار فیلارمونیک و آذربایجان سینما جدای از کیفیت عالی صدا، خود بناهایی دیدنی‌ هستند. موزه فرش و هنرهای دستی مجموعه‌ای یکتا را از دوران‌ها و سبک‌های گوناگون فرش فراهم آورده و میزبان دست‌بافت‌های زیبای ایرانیان آذری نیز هست. موزه هنر آذربایجان نیز آثار هنرمندان نامدار شرقی و غربی را به نمایش گذارده است. شهر باستانی باکو در حصار دیوار‌های کهن از جاذبه‌های نامدار باکو است که در زمره آثار میراث جهانی یونسکو قرار گرفته و شامل چندین موزه، کاخ، کاروانسرا، بازار و میادین دیدنی است. رقص و پایکوبی در بار‌ها، دیسکو‌ها و کلاب‌ها تا ساعات اولیه صبح ادامه دارد و گردشگران بسیاری را جذب خود می‌کنند. دیدنی‌های جذاب طبیعی نیز بخشی دیگر از جاذبه‌های باکو را شکل می‌دهند. شورستان‌های اطراف شهر و سواحل زیبای خزر هرکدام طرفداران خود را دارند.

vبهترین زمان سفربهترین زمان سال برای سفر به باکو میان ماه‌های فرودین تا آبان است، زمانی که هوا بهترین چهره خود را به نمایش گذارده است. نوروز در آذربایجان نیز به عنوان یک عید ملی گرامی داشته می‌شود و جشن‌های بسیار باشکوهی در شهر برگزار می‌شوند. ایرانیان بسیاری این فرصت را مغتنم شمرده تعطیلات نوروزی خود را در این شهر سپری می‌کنند.

vآب و هوادر دوران شوروی سابق، باکو مقصد تعطیلات شهروندان این کشور بود، جایی که می‌توانستند از سواحل زیبا و مجموعه‌های تفریحی رو به دریا (که اکنون ویران گردیده‌اند) لذت ببرند. آب و هوای باکو در تابستان گرم و شرجی و در زمستان سرد و بارانی است. گاهاً طوفان‌هایی شهر را در طول زمستان درمی‌نوردند. این بادهای سهمگین اغلب از سوی شمال جریان می‌یابند و بار هوای سرد قطبی را به دوش می‌کشند. بارش برف در باکو با ارتفاع ۲۸ متر زیر سطح آب دریا بسیار نادر است و دما در ساحل به ندرت به زیر صفر می‌رسد. دمای هوا در تابستان میانگینی در حدود ۲۸ درجه سانتی‌گراد دارد و دما ممکن است تا ۳۶ درجه سانتی‌گراد نیز افزایش یابد. میانگین دمای سالیانه شهر باکو تنها ۰.۱ درجه سانتی‌گراد با میانگین دمای سالانه کره زمین (۱۴.۲ درجه سانتی‌گراد) تفاوت دارد. ناحیه جنوب غربی باکوی بزرگ خشک‌ترین ناحیه آذربایجان با کمتر از ۱۵۰ میلی‌متر بارش سالیانه است. در اطراف شهر تعدادی گِل‌فشان و چندین دریاچه نمک وجود دارند.

vدیدنی‌های باکو باکو شهری غریب، پریشان و صنعتی است اما همچنان شهری جذاب برای سیاحت است. می‌توانید پیاده به اکتشافات خود بپردازید، گرچه نقشه‌ها چندان هم قابل اعتماد نیستند، اما صادقانه نیاز چندانی هم به آنها نخواهید داشت.
فضای دلنشین میدان فواره، قطار کافه‌ها و چایخانه‌ها، خیابان‌های انباشته از مراکز خرید، چشم‌اندازهای بادگیر از خزر، تفرجگاه‌های ساحلی با درختان سرو و زیتون، کانال‌های آبی بتونی که یادآور ونیز هستند و ... همه فضایی دلکش را برای چنین شهری پدید می‌آورند.
اگر می‌خواهید خود را گم کنید، شهر باستانی را پیش‌نهاد می‌کنیم. باکوی کهن با حصارهای قرون وسطایی خود، میزبان کاخ شیروان‌شاه و چندین موزه و مسجد با مناره‌های دیدنی است. اگر راه خود را از سوی کاخ به سمت دریا کج کنید، در مسیر به ملاقات برج غول‌پیکر دختر (قیزقلعه‌سی) نائل خواهید شد، اثری باستانی از دوران ساسانی که نمایی فراخ از باکو را از فراز خود نثارتان می‌کند.
پرسه‌های بی‌‌هدف شامگاهی در خیابان‌های باکو بسیار دوست داشتنی است. ذخایر نفتی باکو در اواخر قرن نوزدهم میلادی پای سرمایه‌داران و روچیلد‌ها را برای افزایش دارایی به این شهر باز کرد و به دنبال آن، مقاطعه‌کاران شهر را خیابان به خیابان گسترش دادند، آپارتمان‌های نقلی دوران سوسیالیسم که بسیاری کنون مخروبه و غبارآلود هستند، با هیبت ترسناک و بالکن‌هایی پیش آمده سوی خیابان که همچنان نمایی برازنده را به خیابان عرضه می‌کنند.
تالار اپرا جولانگاه خنیاگران و نقش‌آفرینان بسیاری بوده و هست. شارل دوگل در ۱۹۴۴ پیش از دیدار با لنین برای نمایشی در این تالار توقف نمود. موزه فخیم لنین اکنون به موزه فرش بدل شده و خانه فرش‌ها و بافته‌های زیبای بسیاری است. موزه دولتی هنر روبروی تالار فیلارمونیک نیز از همان خانه‌های سرمایه‌داران نفتی است که امروز آثار هنرمندان آذری و غربی را نگهداری می‌کند.
کمی دور‌تر، در شبه جزیره آبشوران، دیدنی‌های بسیاری چون آتشکده آتشگاه و کوه یانار داغ که بیش از هزارسال همچنان مشتعل است، وجود دارند و می‌توانید با تاکسی و یا وسایل حمل و نقل عمومی بدان‌ها دسترسی یابید. در مسیر نیز شاهد زمین‌های بایر نمکی با حوضچه‌های طبیعی نفت که به سطح زمین تراوش کرده‌اند، خواهید بود. سواحل شیخووو و هزار و یک شب نیز از جمله سواحل دیدنی دریای خزر هستند.

vهتل‌ها و مهمانخانه‌های باکو رشد و توسعه هتل‌ها در باکو آهنگی کند دارد، برخی از آنها به سر و شکل خود جانی تازه داده‌اند و برخی دیگر کاربری‌های دیگری یافته‌اند. کیفیت هتل‌ها تنوع بسیار دارد، بد تا عالی. رقابت میان هتل‌ها مراحل بدوی خود را می‌گذراند و قیمت‌ها تقریباً بالا هستند، چراکه بسیاری از مهمانان را تجار و صاحبان صنایع نفتی شکل می‌دهند تا گردشگران. بسیاری از هتل‌ها در دستان دولت هستند که همچنان به آیین سوسیالیستی پیشین خود گردانده می‌شوند و البته با کمی ادویه مافیای محلی. هرگونه انتقادی بر خدمات آنها غیرضروری است. در بسیاری از هتل‌ها اقدامات امنیتی واضح و بعضاً فضولانه است. در آذربایجان واژه حریم شخصی در معنی اندکی غریب است. هتل‌های کوچک و متوسط اگر مستقیماً اقدام به رزرو کنید، اغلب نرخ‌های معقولی را پیشنهاد می‌دهند.
باکو از فقدان هتل‌های مناسب با بهای متوسط و هتل‌های طراحی شده برای گردشگران رنج می‌برد. به جبران آن حیطه وسیعی از آپارتمان‌های مبله برای اجاره کوتاه‌مدت محیا هستند. با مراجعه به آژانس‌های مسافرتی محلی می‌توانید این‌گونه آپارتمان‌ها را بیابید. اجاره یک آپارتمان مناسب در مرکز شهر چیزی حدود ۴۵ دلار برای هر شب هزینه می‌برد.

vرستوران‌های باکو برای آذری‌ها غذا بخش مهمی از فرهنگ را می‌سازد و ریشه در تاریخ، سنت و ارزش‌های ملی دارد. باروری زمین و منابع غنی آبزیان دریای خزر تنوع غذایی غنی‌ای را پدید آورده است. آذربایجانی‌ها بیش از ۳۰ نوع آش، شامل آنهایی که با ماست تهیه می‌شوند، انواع کباب و ششلیک، کوفته، و پلو دارند. طرز طبخ و طعم این غذاها با آنچه اقوام آذری ساکن در ایران تدارک می‌بینند تفاوت اندکی دارد. تنها تسلط چندین ساله حکومت کمونیستی شوروی تاثیراتی بر مواد اولیه غذا گذاشته است و بطور مثال، امروزه کمتر از برنج و بیشتر از سیب‌زمینی در تدارک غذا بهره گرفته می‌شود. انواع میوه خشک‌شده نیز در طبخ غذا مورد استفاده هستند. آذری‌ها همچنین در بهره‌گیری و وفور انواع سبزیجات در غذاهایشان مشهورند و جدای آن بشقاب سبزیجات تازه عموماً به همراه غذا سرو می‌شود.
چای نوشیدنی اصلی مردم آذربایجان است، آنرا پیش از صرف غذا می‌نوشند و همچنین همیشه برای خوش‌آمد گویی به مهمانان مهیا می‌شود.
مجموعه گسترده‌ای از رستوران‌های خوب در باکو وجود دارد. جدای از بهای مناسب، برای انواع ذائقه‌ها غذا یافت می‌شود. غذاهای آذری، فرنگی، ایرانی، آسیایی و غذاهای سریع را به راحتی می‌توانید بیابید.
چایخانه‌های فراوانی نیز در شهر پراکنده‌اند. برای لمس فرهنگ محلی سری به آنها بزنید و از چای به همراه شیرینی لذت ببرید. چالش مسابقه بر سر نرد یا دومینو نیز بخشی دیگر از تفریحات چایخانه‌ای است.

vمراکز خرید باکو تنوع کالاها در طول چند ساله گذشته رشد چشمگیری یافته و با توجه به بهای مناسب آنها، باکو را مبدل به مقصدی مناسب برای خرید نموده‌اند. البته بسیاری از کالاها از ترکیه وارد می‌شوند، اما فرش و گلیم، اشیاء عتیقه، ظروف کریستال و عروسک‌های روسی محبوب‌ترین کالاها را نزد خریداران تشکیل می‌دهند. فروشگاه‌ها و مراکز خرید در سطح شهر باکو پراکنده‌اند. در نزدیکی میدان فواره می‌توانید تراکم فروشگاه‌های فرش، لوازم الکتریکی و عروسک‌های سنتی ماتریوشکا را شاهد باشید. بازار‌های روباز و دکه‌های خیابانی بسیاری نیز در باکو وجود دارند که هرآنچه می‌توانید تصور کنید را به فروش می‌رسانند. شهر کهن باکو نیز مملو از فروشگاه‌های سوغات، عتیقه و صنایع دستی است.
پیش از خرید به تاریخ انقضا، مارک‌های تقلبی و کیفیت اجناس دقت کنید. گرچه برخی فروشگاه‌ها دلار آمریکا را نیز می‌پذیرند، بسیاری دیگر تنها منات را قبول می‌کنند. کارت‌های اعتباری از دلار نیز اقبال کمتری دارند. اغلب فروشگاه‌ها تا ساعت ۸ شب باز هستند.

vفعالیت‌های باکو باکو مقصدی دلپذیر برای تفریح و خوشگذرانی است. کلاب‌ها، بار‌ها و دیسکوهای بسیاری در شهر پراکنده‌اند، برخی موسیقی و حال و هوای غربی را برگزیده و برخی دیگر نوایی شرقی دارند اما در همه آنها بهای ورودی و خدمات ارایه شده چندان گران نیست. بد نیست که برای یافتن فضای مورد علاقه‌تان به چندتایشان سر بزنید و بهتر است آنها را با دوستان جدیدی که یافته‌اید ترک نکنید و ملاقات‌های بعدی را ترجیح دهید. جاز کلاب همه ساله فستیوال جاز باکو را برگزار می‌کند که شنیدنی است. بیشتر بار‌ها و پاب‌ها در اطراف میدان فواره مجتمع شده‌اند، میدانی وسیع و زیبا که برای پرسه‌هایی بی‌هدف و تماشای مردم در گذر فرصت‌های کم‌نظیری فراهم می‌سازد.
نمایش‌های باله و اپرا در باکو زبانزد همه هستند. تالار ملی باله و اپرا در خیابان نظامی اجراهای تسخیرکننده‌ای را پیشنهاد می‌دهد. تالار فیلارمونیک نیز اجراهای دلچسبی را در پارک نزدیک خود برگزار می‌کند.
دیدار از پارک کوهستانی منظره وسیع و جذابی را از باکو و سواحل خزر به همراه دارد و می‌توانید در چایخانه آن بعدازظهر دل‌انگیزی را سپری سازید. اگر هوای آبتنی در خزر را دارید، سواحل شنی فراوانی را با امکانات شنا در شبه‌جزیره آبشوران خواهید یافت. گرچه به علت ورود گنداب‌های صنعتی و نفتی به دریا بهتر اینست که حمام آفتاب را به شنا ترجیح دهید. حمام‌های ترکی مناسبی نیز برای خستگی درکردن در باکو وجود دارند.

vمقررات روادید (ویزا)
اخذ روادید برای سفر به آذربایجان الزامی است و باید از طریق نمایندگی‌های این کشور در تهران و تبریز نسبت به تحصیل روادید اقدام نمائید و چنانچه از کشور دیگری قصد سفر به آذربایجان را دارید، می‌توانید از نمایندگی این کشور در آنجا نسبت به تحصیل روادید خود اقدام نمائید. در صورت ورود به این کشور از طریق مرز هوایی، بدون دریافت روادید، می‌توانید مجوز اقامت کوتاه‌مدت را در یکی از فرودگاه‌های حیدرعلی‌اف، گانجا و نخاجیوان اخذ نمایید.
جهت اخذ روادید جمهوری آذربایجان به مدارک زیر نیاز دارید:
نامه درخواست ویزا از سوی متقاضی، تکمیل برگ درخواست ویزا، اصل گذرنامه، ۲ قطعه عکس جدید ۴×۳ جهت الصاق به فرم، پرداخت هزینه روادید (۴۰ دلار آمریکا)
اداره کنسولی وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان متولی تمدید روادید اتباع خارجی در این کشور است و جریمه نداشتن روادید ماهیانه ۵۰ دلار می‌باشد.
بر اساس قوانین جمهوری آذربایجان اتباع خارجی که قصد اقامت بیش از ۳۰ روز در این کشور را دارند. می‌بایستی ضمن ثبت محل زندگی خود در پاسگاه پلیس محلی، نسبت به دریافت اقامت موقت اقدام نمایند که مراحل اداری سختی دارد. لذا اقامت بیش از ۳۰ روز در هر بار ورود به این کشور توصیه نمی‌شود.
جهت اطلاعات بیشتر به وب‌گاه رسمی وزارت امور خارجه آذربایجان مراجعه فرمایید.

vمقررات گمرککالاهایی که مسافر می‌تواند معاف از عوارض گمرکی وارد کشور آذربایجان نماید:
وسایل و کالاهای شخصی با ارزش کمتر از ۱۰۰۰ دلار برابر و یا کمتر از ۵۰ کیلوگرم
دارو‌های پزشکی برای مصرف شخصی
۳ لیتر نوشیدنی الکلی و سه باکس سیگار
سوخت خودرو پر شده در باک
اشیاء هنری، فرهنگی، تاریخی و علمی بدون هیچ محدودیتی
درصورتیکه پول نقد همراه دارید بایستی آنرا در گمرکات اظهار نمایید تا با جزاهای مربوط به ورود و خروج ارز از این کشور مواجه نگردید. ورود و خروج وجه رایج آذربایجان (منات) بهر میزان ممنوع می‌باشد و در صورت مشاهده به‌نفع دولت آذربایجان مصادره خواهد شد.
۲۵۰ گرم خاویار را می‌توانید معاف از عوارض گمرکی از آذربایجان خارج نمایید.

vسفارت جمهوری آذربایجان در تهرانخیابان دکتر لواسانی (فرمانیه)، خیابان شهید صالحی، خیابان وطن‌پور، شماره ۳۰
تلفن: ۲۲۲۱۵۱۹۱ (۰۲۱)
فکس: ۲۲۲۱۷۵۰۴ (۰۲۱)
روزهای کاری: یکشنبه تا پنج‌شنبه
ساعات کاری جهت اخذ روادید: ۱۰ –

 vاطلاعات مورد نیازشماره تلفن‌های ضروری در باکو
پلیس: ۱۰۲ (۱۲ ۰۰۹۹۴)
آتش نشانی: ۱۰۱ (۱۲ ۰۰۹۹۴)
آمبولانس: ۱۰۳ (۱۲ ۰۰۹۹۴)
سفارت جمهوری اسلامی ایران
تلفن: ۴۹۸۰۷۶۶ (۱۲ ۰۰۹۹۴)
فاکس: ۴۹۸۰۵۴۰ (۱۲ ۰۰۹۹۴)

vپولواحد پول آذربایجان منات (Manat) است. هر منات از ۱۰۰ قاپیک (Qəpik) تشکیل شده است. سکه‌ها در واحد‌های ۱، ۳، ۵، ۱۰، ۲۰ و ۵۰ قاپیک و اسکناس‌ها در واحد‌های ۱ (خاکستری)، ۵ (نارنجی)، ۱۰ (آبی)، ۲۰ (سبز)، ۵۰ (زرد) و ۱۰۰ (ارغوانی) منات هستند.
دستگاه‌های خودپرداز (ATM) در سطح شهر پراکنده‌اند. اغلب آنها کارت‌های اعتباری را می‌پذیرند و بسیاری انتخاب برداشت به منات و دلار آمریکا را در اختیار می‌گذارند.
تبدیل ارز در آذربایجان بدون دریافت کارمزد است و صرافی‌های بسیاری در باکو وجود دارد. نرخ تبدیل دلار و یورو به منات بسیار مناسب است. روبل روسی و پوند انگلیس نرخ‌های تبدیل ضعیف‌تر است. صرافی‌ها تا دیرگاه باز می‌مانند اما بانک‌ها ساعت ۴ بعد‌ازظهر تعطیل می‌شوند.

vامنیتنرخ جرم در آذربایجان بسیار پایین است. پلیس‌های کنجکاو به نظر می‌رسد بیش از آنکه بدنبال جنایتکاران باشند ترجیح می‌دهند که مزاحم شما شوند. حداقل یک کپی از گذرنامه و ویزای خود را برای بازرسی‌های پلیس همراه داشته باشید. از عکاسی کردن در مترو و برج اداری ریاست جمهوری خودداری کنید.

vرانندگیبرای رانندگی در آذربایجان می‌باید گواهینامه ملی این کشور یا یک گواهینامه بین‌المللی (IDP) در اختیار داشته باشید. (IDP) یک مجوز بین‌المللی برای رانندگی است که دارندگان آن قادر خواهند بود بدون نیاز به گذراندن دوره‌های آموزش رانندگی یا شرکت در امتحانات راهنمایی و رانندگی در بیش از ۱۶۰ کشور جهان رانندگی نمایند، مضاف بر اینکه این مجوز به عنوان یک سند معتبر بین‌المللی، می‌تواند تعیین و تأیید کننده هویت دارنده آن به شمار آید. اضافه می‌نماید متقاضیان این نوع گواهینامه می توانند در داخل کشور با مراجعه به نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران معاونت راهنمایی و رانندگی و با ارائه گواهینامه ایرانی معتبر خود، نسبت به دریافت آن اقدام نمایند.
وضعیت جاده‌های برون شهری در آذربایجان مطلوب نیست و بهتر است از پیمودن جاده‌ها در شب خودداری نمایید.

vتوصیه‌ها
۱- بهتر است یک چراغ قوه همراه خود داشته باشید، برخی خیابان‌ها در شب به خوبی روشن نیستند. همچنین بهتر است از پیمودن جاده‌ها در شب خودداری نمایید. جاده‌ها ناهموار هستند و چراغ اتومبیل به تنهایی برای روشنایی جاده و افق دید کافی نیست.
۲- بهتر است در هنگام خروج از کلوب‌های شبانه، برای مسیر بازگشت تاکسی بگیرید. ممکن است اگر پیاده برگردید کسانی شما را تعقیب کنند.
۳- هنگام کرایه تاکسی به استفاده از تاکسی‌متر اصرار کنید و یا پیش از سوار شدن بر روی بهای نهایی توافق کنید. برخی رانندگان بهای گزاف‌تری را نسبت به نرخ واقعی طلب می‌کنند.
۴- بهتر است درباره ارمنستان با کسی صحبت نکنید.
۵- پلیس در اجرای اعمال مدیریت خود در سطح شهر و در هنگام شب خصوصا بعد از ساعت ۱۱ شب مدارک افراد را کنترل و بازبینی می‌کند. بنابراین توصیه می‌شود پس از اطمینان از عنوان فرد مراجعه کننده با او همکاری نمایند.
۶- با توجه به همسایگی این کشور با ایران، سفر به این کشور علاوه بر مسیر هوائی، از طریق زمینی نیز امکان‌پذیر می‌باشد. اما وضعیت جاده‌ها خصوصاً در جاده‌های مرزی آستارا و بیله‌سوار مطلوب نیست. هواپیمائی جمهوری اسلامی ایران (هما) و شرکت هواپیمائی آزال در اکثر روزهای هفته در مسیر تهران - باکو اقدام به حمل مسافر می‌نمایند.
۷- جمهوری آذربایجان از ابتدای استقلال خود درگیر بحران قره‌باغ است. بنابراین توصیه می‌شود در صورت مسافرت به این کشور از سفر به مناطق جنگی و شهرها و روستاهای نزدیک و همجوار در خط تماس نیروهای آذربایجان و ارمنستان خودداری نمائید.
۸- پلیس در اجرای اعمال مدیریت خود در سطح شهر و در هنگام شب خصوصاً بعد از ساعت ۱۱ شب مدارک افراد را کنترل و بازبینی می‌کند. بنابراین توصیه می‌شود پس از اطمینان از عنوان فرد مراجعه کننده با او همکاری نمایند.
۹- براساس مقررات عکس‌برداری از مناطق حساس مثل پایگاه‌ها و تاسیسات نظامی و نفتی و نمایندگی‌های سیاسی و کنسولی کشورهای خارجی در هر شرایطی ممنوع می‌باشد. نیز عکس‌برداری از اماکن مذهبی چون مساجد و کلیساها، ممکن است حساسیت گروه‌های مذهبی را برانگیزد. لذا توصیه می‌شود در صورت تمایل به عکس‌برداری از این اماکن قبلا با مسئولین مربوطه هماهنگ نمائید.
۱۰- حمل و استعمال مواد مخدر حتی به مقدار جزئی و همچنین داروهای روان‌گردان با مجازات سختی همراه است و افرادی که دراین رابطه دستگیر شوند براساس قوانین جزائی این کشور به مدت ۳ الی ۱۵ سال حبس محکوم خواهند شد.
۱۱- توصیه می‌گردد فعالیت‌های تجاری خود را با اتباع آذربایجان قبلاً با سفارت جمهوری اسلامی ایران هماهنگ نمائید، زیرا بعضاً به خاطر عدم رعایت مقررات در تنظیم قراردادهای تجاری، اتباع جمهوری اسلامی ایران با مشکل مواجه گردیده‌اند.
۱۲- هر چند بین دولتین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان موافقتنامه انتقال محکومین به حبس وجود دارد. با این حال ممکن است در موارد خاص فرد مجبور باشد دوران محکومیت خود را در زندان های محلی سپری نماید.
۱۳- چنانچه به هر دلیل توسط پلیس محل بازداشت شدید بلافاصله از مامورین بخواهید به استناد ماده ۳۶ کنوانسیون وین ناظر بر امور کنسولی، مراتب را سریعاً به سفارت یا سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در نزدیکترین کشور اطلاع دهند و چنانچه زبان محل را نمی‌دانید از امضاء هرگونه اوراق و اسناد خودداری فرمائید. البته می‌باید مطلع باشید شما در این کشور تحت حاکمیت قوانین و مقررات محل بوده و وظایف نمایندگی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر ارائه خدمات کنسولی به معنای نقض مقررات کشور متوقف فیه نمی‌باشد.
۱۴- چنانچه در این کشور دچار حوادثی مثل سرقت پول یا مدارک مسافرتی شدید، ضروری است قبل از هر کار موضوع را به اطلاع پلیس محل برسانید و گزارش پلیس را در این رابطه دریافت نمائید. بدیهی است گزارش رسمی پلیس، به شما امکان خواهد داد موضوع را در نهاد های مربوطه به نحو موثرتری پیگیری نمائید.
۱۵- برای سفر به این کشور حتما از تسهیلات مربوط به بیمه مسافر استفاده نمائید. البته باید گفت بیمه های موجود تنها برای موارد پیش بینی نشده بوده و نمی توان از تسهیلات آن برای درمان بیماری های خاص بهره برد.
۱۶- لازم است قبل از سفر به این کشور کنترل نمائید واکسن های چهارگانه (کزاز، دیفتری، فلج اطفال و سرخک) خصوصاً اطفال را در تاریخ مقرر زده باشید. همچنین بهتر است قبل از مسافرت خود را در برابر بیماری‌های تب زرد، تب تیفوئید و هپاتیت نوع آ و ب واکسینه نمائید.
۱۷- در تهیه خوراک و آب مناسب (ترجیحاً آب بطری‌های بسته‌بندی شده) دقت نمائید.
۱۸- اخیراً گزارشاتی از شیوع بیماری‌های هاری و دیفتری در مناطق دور و روستاها و همچنین موارد اندکی از بیماری مالاریا در فصل تابستان در این کشور منتشر شده است. بنابراین توصیه می‌گردد در صورت لزوم قبل از سفر به این کشور از واکسن بیماری‌های مورد نظر جهت پیشگیری استفاده گردد.
۱۹- امکانات داروئی و پزشکی در باکو محدود و هزینه‌های جانبی آن بالا می‌باشد. لذا قویاً توصیه می‌گردد ضمن رعایت کامل نکات بهداشتی، قبل از سفر به این کشور مراقبت‌های لازم را اعمال نمایید.
 

نظرات 1 + ارسال نظر
آراس مشرقی دوشنبه 29 شهریور‌ماه سال 1389 ساعت 22:05 http://www.a-asir.blogfa.com

سلام بر همشهری های عزیز بشرویگی :D خیلی خوشحا شدم که بالاخره یه وبلاگ از بشذویه دیدیم اینجا.خوشحال میشم با هم تبادل لینک داشته باشیم دوستان عزیز.

براتون آرزوی موفقیت روز افزون دارم.علی علی

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد