چگونه حساسیت نگیریم؟
عطسه و سرفه، احساس تنگی نفس، خسخس سینه، خارش شدید داخل بینی و گلو و ... نشانههای حساسیت هستند. آیا شما هم به حساسیت (آلرژی) مجاری تنفسی دچارید؟ حالا قصد دارید کولهبارتان را بردارید و از مطب این دکتر به مطب آن دکتر و از این کلینیک به آن کلینیک بروید!؟
پیش از آن که تصمیمتان را عملی کنید، راههای ما را برای رهایی از دست این نوع حساسیت بخوانید. شاید با به کار بستن این راهها علائم آن در شما کاهش پیدا کند. شاید اگر چند قرن پیش، برخی از راههای سادهای را که در این مقاله برای پیشگیری از حساسیت مجاری تنفسی معرفی میشود، ارائه میدادیم، به نظر میآمد حرفهایمان بیش از آن که نکاتی علمی برای پیشگیری از آلرژی باشند، چند چشمه جادوگری هستند که اتفاقاً، کارآمدیشان رد خور ندارد.
گام اول: پادری بخرید
مواد تحریککننده بسیاری از جمله گرد و خاک، جانورهای ریز موجود در غبار (مایتها)، قارچها و کپکها و ... ممکن است از طریق کفشهایتان وارد خانه شما شوند. یک پادری بزرگ جلوی در قرار دهید تا افراد بتوانند کفشهایشان را قبل از ورود پاک کنند. از یک پادری لاستیکی استفاده کنید که بتوان در فواصل زمانی منظم آن را تمیز کرد. اما بهتر از آن این است که از افراد بخواهید کفشهایشان را جلوی در، در بیاورند.
گام دوم: بینیتان را شستشو دهید
با شستشوی مجاری تنفسی ممکن است علائم آلرژی شما بهبود یابد. ظرف را با محلول آب نمک ولرم (سرم فیزیولوژی) پر کنید و آن را وارد یکی از منافذ بینی نمایید و اجازه دهید که از منفذ دیگر خارج شود.
گام سوم: دارو خواری البته با تجویز پزشک
داروهای درمان کننده آلرژی بدون نسخه در اشکالی از قبیل قرص، قطره چشمی و اسپری بینی یافت میشوند. قرصهای آنتیهیستامین، به رفع علائم آلرژی همچون عطسه، اشک آمدن از چشمها و آبریزش بینی کمک میکنند. دیکانجستانتها هم به رفع گرفتگی بینی کمک میکنند.
قطرههای چشمی آنتیهیستامین، خارش چشمها را برطرف میکند. اسپریهای بینی، از عطسه و علائم مجاری تنفسی جلوگیری میکنند. اگرچه، اسپریهای دیکانجستانت بینی با دیگر اسپریهای بینی متفاوتاند و استفاده از آنها بیش از 3 روز، ممکن است به افزایش گرفتگی بینی منجر شود، اما فراموش نکنید بهتر است قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید.
گام چهارم: رطوبت متعادل
در ذرات گرد و غبار، موجودات ریزی به نام مایتها وجود دارند که در تختخواب، مبلمان، موکتها و فرشهای شما زندگی میکنند و یکی از دلایل اصلی آلرژی به شمار میروند. از آنجا که آنها در هوای گرم و مرطوب رشد پیدا میکنند، با کاهش میزان رطوبت داخل خانه میتوان آنها را کنترل کرد. اما از طرفی هوای بسیار خشک هم ممکن است منجر به تحریک مجاری بینی شود و علائم آلرژی را حادتر کند. با نگه داشتن میزان رطوبت خانه، بین 30 تا 50 درصد، وضعیتی متعادل ایجاد کنید.
گام پنجم: به وسایل تختخواب نگاه کنید
با دور نگه داشتن موجودات ریز گرد و غبار از تشکها و بالشها میتوان از وقوع آلرژی پیشگیری کرد. بالشهایی را خریداری کنید که از مواد ضد آلرژی تهیه شده باشند. همچنین از ملحفههای ضد حساسیت برای پوشش بالشها و تشکها استفاده کنید.
گام ششم: نو کردن پارچههای گردگیر
پارچههای قدیمی گردگیر را که در هنگام گردگیری منجر به بلند شدن گرد و غبار می شوند، با پارچههای نو میکروفایبر جایگزین کنید. بر خلاف پارچههای کتان یا لباسهای کهنه، الیاف این پارچهها دارای بار الکترواستاتیک هستند که منجر به ذخیره کردن غبار و محبوس کردن آن میشود. همچنین میتوان با ماشین لباسشویی آنها را شست. میتوان از دستکشهای میکروفایبر برای لوازم ظریف و حساس و نیز از پارچههای مخصوص برای لوازم برقی استفاده کرد.
گام هفتم: پوشیدن دستکش و ماسک
کارهای خانه و مرتبط با محوطه بیرون خانه، تا اندازهای آلرژنهای غیر فعال موجود در محیط را منتشر میکنند، از جمله گرد و غبار، پرز حیوانات خانگی، گرده گیاهان و خردههای برگ. میتوانید از حملات آلرژی با پوشیدن دستکش و ماسک ایمنی ارزانقیمت، پیشگیری کنید. از دستکشهای مخصوص کار برای کارهای خارج خانه و از دستکشهای غیر لاستیکی (لاتکس ممکن است خود، عامل آلرژیزا باشد) هنگام کار با شویندههای خانگی استفاده کنید.
گام هشتم: بخار شویی کردن آلرژیزاها
بخار شویی به از بین بردن موجودات ریز گرد و غبار که در موکتها، فرشها و مبلمانهای خانگی موجودند کمک میکند. همچنین جارو کشیدن بعد از بخارشویی، موجب حذف موجودات ریز گرد و غبار کشته شده، خواهد شد.
گام نهم: قارچها و کپکها را پاک کنید
برای از بین بردن کپک که یک آلرژیزای رایج موجود در محلهای گرم و مرطوب مانند آشپزخانه و حمام است، باید اقدامات زیر را انجام دهید:
- قارچها و کپکها را با صابون، آب و برس محکم بسابید و از بین ببرید.
- با مواد کشنده قارچها که حاوی 5 درصد سفیدکننده کلردار هستند، یا توسط آب اکسیژنه یا سرکه، محیط را ضدعفونی کنید.
گام دهم: تعیین محل خواب حیوانات خانگی
هیچ حیوان خانگی وجود ندارد که آلرژیزا نباشد، اما میتوانید آلرژی به حیوانات را با دور نگه داشتن آنها از خود به حداقل برسانید.
از شامپوی ملایم برای شستشوی حیوان خانگی خود به طور منظم استفاده کنید، یا حداقل پوست آن را با یک پارچه مرطوب تمیز نمایید. همچنین میتوانید پارچههای پاککننده حیوانات را از فروشگاههای مربوطه خریداری کنید. از جای خوابهای پلاستیکی برای حیوانات خود استفاده کنید که بتوان آنها را به راحتی شست، یا آنها را در آب گرم حداقل یکبار در هفته شستشو داد.
گام یازدهم: اسباببازیهای قابل شستشو و بدون پرز
عروسکهای توپر پارچهای محل تجمع جانورهای ریز موجود در گرد و غبار (مایت) هستند. هنگام خریداری آنها، برچسب روی آنها را مطالعه کنید تا از قابل شستشو بودن آنها مطمئن شوید. آنها را در ماشین لباسشویی انداخته و با آب گرم شستشو دهید. اسباببازیها را روی طبقات یا در تور آویز قرار دهید و از قرار دادن آنها روی تختخواب کودک خودداری کنید. اسباببازیهای پلاستیکی یا چوبی را با یک پارچه مرطوب مرتبا پاک کنید تا گرد و خاک نداشته باشند.
عروسکهای پشمالو به دلیل داشتن پرز و موهای ریز آلرژیزا هستند. بنابراین برای کودک مبتلا به آلرژی از این عروسکها و اسباب بازیها نباید خرید.

9 اشتباه رایج درباره تیروئید
غده تیروئید، یک غدهی کوچک و پروانهای شکل است که در انتهای قسمت جلوی گردن شما واقع شده است. هورمونهای مترشحه از غدهی تیروئید تاثیر گستردهای بر سلامت ما دارد و بر تمام جنبههای متابولیسم بدن موثر است.
1- اگر تیروئید من مشکل دارد، پس چرا گواتر ندارم؟
چون بیشتر بیمارانی که تیروئیدشان مشکل دارد، گواتر (بزرگی غیر طبیعی تیروئید) ندارند.
2- من گواتر دارم، پس تیروئیدم یا کمکار است یا پرکار.
نه! خیلی از موارد گواتر در بیمارانی دیده میشود که تیروئیدشان نه کمکار است، نه پرکار. ولی به هر حال، گواتر علامت مهمی است و برای شناخت علت و درمانش باید هر چه زودتر نزد پزشک رفت.
3- من تیروئیدم کمکار است، پس نمیتوانم وزن کم کنم.
واقعیت این است که اگر تیروئیدتان کمکار باشد، به آسانی نمیتوانید وزن کم کنید. ولی کار، نشد ندارد. اگر مشکل تیروئیدتان درمان شود و با نظر پزشکتان رژیم بگیرید و تحرکتان را بیشتر کنید، روز به روز اوضاع تیروئیدتان بهتر میشود و اضافه وزنتان کمتر.
4- من تیروئیدم پرکار است، پس وزنم زیاد نمیشود.
این حرف هم مثل قبلی، اشتباه است. تازه، تمام آنهایی که تیروئیدشان پرکار است، کاهش وزن پیدا نمیکنند؛ مثلاً بعضی از سالمندان مبتلا به پرکاری تیروئید، نه تنها کاهش وزن پیدا نمیکنند، بلکه وزنشان بیشتر هم میشود.
5- من مشکل تیروئید دارم، پس باید تا آخر عمرم دارو بخورم.
بستگی به این دارد که مشکل تیروئیدتان چه باشد. خیلیها مشکل تیروئیدشان موقتی است و طبیعتاً درمانشان هم کوتاه مدت است؛ مثلاً بعضی خانمها بعد از حاملگی دچار التهاب تیروئید میشوند و بعد از یک درمان موقت، حالشان خوب میشود و دیگر نیازی به مصرف دارو ندارند.
6- من در تیروئیدم تودهای لمس میکنم، پس به احتمال زیاد سرطان تیروئید گرفتهام.
اینطور نیست. فقط بین 5 تا 10 درصد بیمارانی که تودهای در تیروئیدشان لمس میشود، تودهشان سرطانی است. این که آیا جنس آن توده، سرطانی هست یا نه، باید پزشکتان با نمونهبرداری از توده تشخیص دهد.
7- بیماریهای تیروئید مختص خانمهای مسن است.
اینطور نیست. البته احتمال بروز مشکلات تیروئید در زنان بالای 60 سال، بین 20 تا 25 درصد است، ولی بقیه در امان نیستند.
8- بیماریهای تیروئید، واگیردارند؟
نه! میدانید این باور اشتباه از کجا آمده؟ ریشهاش این است که بیشتر مشکلات تیروئید، مادرزادی است و طبیعتاً احتمال این که یک مشکل تیروئیدی را بین اعضای یک خانواده ببینیم، زیاد میشود. ضمن این که اگر در منطقهای، دسترسی به ید کم باشد، احتمال بروز مشکلات تیروئیدی بین ساکنان آن منطقه نیز زیاد میشود. این جور مسائل، بعضیها را به این اشتباه انداخته که بیماریهای تیروئیدی بین اعضای یک خانواده یا بین ساکنان یک منطقه، از یکی به دیگری، سرایت میکند. ولی خیالتان راحت. پزشکان قاطعانه میگویند بیماریهای تیروئید واگیر ندارند.
9- تا وقتی خودم هیچ مشکلی حس نمیکنم، قطعاً تیروئیدم هم هیچ مشکلی ندارد.
مطمئن نباشید. خیلیها تیروئیدشان مشکل دارد، ولی خودشان هیچ مشکلی ندارند. برای این که از سلامت تیروئیدمان مطمئن شویم، بهترین کار این است که از سن 35 سالگی به بعد، هر 5 سال یکبار آزمایش خون بدهیم تا هورمونهای تیروئیدمان چک شود و معلوم شود تیروئیدمان مشکلی دارد یا نه.
کودکان تیروئیدی تحمل گرما را ندارند
دکتر آریا ستوده، فوق تخصص غدد و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت:
کودکان مبتلا به نوعی اختلال پرکاری تیروئید موسوم به بیماری گریوز (Graves)، تحمل گرما را ندارند و دمای هوایی که برای عموم مردم متعادل تلقی میشود، برای آنان گرم است.
بیماری «گریوز» شایعترین علت پرکاری غده تیروئید به دلیل مشکلات ایمنی بدن است. در این بیماری، غده تیروئید از حد طبیعی بزرگتر میشود و بیش از اندازه هورمون ترشح میکند. گاهی غده تیروئید آنچنان بزرگ میشود که موجب اختلال در بلع غذا میشود.
کودکان مبتلا به گریوز دچار کمبود وزن همراه با اشتهای فراوان میشوند.
تغییرات رفتاری شامل بی قراری و تمرکز نداشتن، بد خوابی، خستگی، خواب آلودگی و افت درسی از جمله نشانههای بروز بیماری گریوز در کودک هستند. گاهی والدین، کودکان مبتلا به بیماری گریوز را با علایم بیش فعالی و تمرکز نداشتن نزد متخصصان میبرند. اینگونه کودکان باید به متخصصان غدد مراجعه کنند. تپش قلب، اگزوفتالمی (بیرونزدگی چشم)، لرزش، عرق، اسهال، بی قراری و خستگی از علایم ابتلا به بیماری گریوز است.
بیماری گریوز با داروهای ضد تیروئید، کنترل و غده تیروئید به تدریج کوچکتر میشود.
روش درمانی استفاده از «ید رادیواکتیو» در کودکان بیش از 10 سال استفاده میشود، اما این روش درمانی، غده تیروئید را به طور کامل از کار میاندازد و چون هورمون تیروئید برای سلامت بدن لازم است، کودک ناگزیر به استفاده از هورمون تیروئید تا آخر عمر خواهد شد.
روش جراحی نیز برای درمان بیماری گریوز به کار گرفته میشود، اما استفاده از این روش برای کودکان به دلیل داشتن عوارضی مانند از کار افتادن غده پاراتیروئید، اختلال خونرسانی در غده پاراتیروئید و گرفتگی صدا، توصیه نمیشود.

دریچه میترال قلب چه میکند؟
دریچه میترال که دارای دو دهانه می باشد، بین دهلیز چپ و بطن چپ قلب قرار گرفته است و راه ارتباطی بین آنها است. به طور طبیعی دهانههای این دریچه، طی انقباض بطن چپ به وسیله تارهای نگهدارنده، محکم بسته نگه داشته میشوند.
در هنگام انقباض دهلیز چپ، دریچه مزبور باز میشود و خون وارد بطن چپ میگردد و در موقع انقباض بطن، که خون وارد عروق بدن شده و به گردش درمی آید، این دریچه بسته میشود.
پرولاپس دریچه میترال شایعترین ناهنجاری دریچهای قلب محسوب میشود. علت اصلی این حالت کاملا مشخص نیست، اما به نظر میرسد با زمینه ارثی ارتباط داشته باشد. این اختلال در زنان شایعتر از مردان میباشد. پرولاپس دریچه میترال هنگامی اتفاق میافتد که موقع انقباض بطن چپ، یک یا هر دهانه دریچه میترال به سمت دهلیز چپ باز شوند.
انواع افتادگی دریچه میترال
افتادگی به دو صورت اولیه و ثانویه وجود دارد:
افتادگی اولیه به واسطه ضخیم شدن یک یا هر دو دهانه دریچه مشخص میشود. اثرات دیگر آن شامل فیبروز سطح دهانه دریچه، نازک یا طویل شدن تارهای نگهدارنده و باقیماندههای فیبرین روی دهانه میباشد.
در نوع ثانویه، دهانهها ضخیم نمیشوند، بلکه علت افتادگی وارد شدن صدمه ایسکمیک (توسط کاهش جریان خون در نتیجه بیماری عروق کرونر) به عضلات نگهدارنده دریچهی متصل به تارهای نگهدارنده و یا تغییر عملکرد در میوکاردیوم است.
افتادگی ثانویه ممکن است ناشی از وارد شدن آسیب به ساختار دریچه طی انفارکتوس میوکاردیال حاد، بیماری روماتیسم قلبی، یا (بزرگ شدن بطن چپ قلب) باشد.
عوامل افزایش دهنده خطر
وجود کاردیومیوپاتی، تب روماتیسمی یا بیماری عروق کرونر
علائم پرولاپس دریچه میترال
اکثراً بدون علامت است، ولی علائم غیراختصاصی مانند منگی، خستگی، کوتاهی تنفس، احساس سبکی سر هنگام برخاستن، درد سینه، تپش قلب، سرگیجه و اضطراب دیده شده است . هر چند ممکن است این علائم هیچ ربطی به بیماری نداشته باشند، اما در بعضی اشخاص مبتلا به پرولاپس دریچه میترال دیده میشوند.
تشخیص پرولاپس دریچه میترال
پزشکان با استفاده از معاینه قلب و گوش دادن به صداهای قلب آن را تشخیص میدهند و برای تأیید آن از اکوکاردیوگرافی استفاده میکنند.
درمان پرولاپس دریچه میترال
اگر شما یا یکی از اعضای خانوادهتان دارای علایم پرولاپس دریچه میترال باشید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
اکثر بیماران مبتلا به اختلال خفیف نیاز به درمان خاصی ندارند، ولی جهت جلوگیری از عفونت قلب در هنگام جراحی و یا کشیدن دندان باید از آنتی بیوتیک مناسب استفاده نمایند. اما در صورتی که علایم ایجاد شود پزشک میتواند برای درمان درد، اختلال ریتم قلبی و یا سایر عوارض دارو تجویز کند.بعضی از این داروها عبارتند از:
- بتا بلوکرها جهت کاهش ضربان قلب
- رقیق کنندههای خون مانند وارفارین یا کومادین که از انعقاد خون جلوگیری میکند.
درمانهای جراحی عبارتند از:
- ترمیم دریچه (Valve repair)
- تعویض دریچه (Valve replacement)
رژیم غذایی و ورزش برای بیماران پرولاپس دریچه میترال
رژیم خاصی نیاز نیست. میزان مصرف مایعات را در حد معمول حفظ کنید. در مورد بعضی علایم نظیر تپش قلب، قطع مصرفکافئین و الکل ممکن است سودمند باشد. پیاده روی آرام به طور منظم برای مبتلایان به تپش قلب توصیه میشود.
عفونت دریچه قلب
از جمله مواردی که ممکن است دریچه قلب را دچار عفونت کند، قرار گرفتن آیودی در رحم زنان است.
افراد مبتلا به این اختلال مستعد سکته قلبی نیستند، ولی معمولا در بیان حالات خود اظهار تنگی در قفسه سینه و آندوکاردیت عفونی (التهاب پوشش داخلی قلب به ویژه در ناحیه دریچههای قلبی) را نیز دارند.
منیزیم و سلامت قلب
پنهان ماندن کمبود منیزیم، میتواند باعث ناراحتیهای زیادی از جمله کاهش راندمان و توانایی کار، سردردهای میگرنی، درد قلب، گرفتگی ماهیچه پا و انگشت شست پا و عضله شکم شود. از آنجا که سلولهای بدن از طریق هورمونهای استرس، منیزیم بیشتری مصرف میکنند، مقدار کافی این ماده معدنی به ویژه هنگام استرس مهم است. ورود مقدار کافی منیزیم در بدن، برای سیستم قلب و گردش خون مفید است و از آن محافظت میکند. اما کمبود این ماده معدنی، وضعیت قلب را به مخاطره میاندازد. مصرف کافی منیزیم به طور میانگین 300 تا 400 میلی گرم است و بدن میتواند کمبودهای کوتاه مدت را از طریق دسترسی به ذخایر منیزیم موجود در اسکلت تامین کند.
رژیم غذایی برای حفظ قلب
خوردن غذاهای سرشار از میوه، سبزی، حبوبات و لبنیات کم چرب میتواند به حف0سلامت قلب کمک کند.
لوبیا و منابع کم چرب پروتئین و به خصوص انواع ماهی میتواند خطر بیماریهای قلبی را کاهش دهد. محدود کردن مصرف چربیها هم در این زمینه اهمیت زیادی دارد.
با افزایش وزن، بافت چربی افراد نیز بیشتر میشود و این اضافه وزن میتواند خطر بیماریهای قلبی را زیاد کند.
مفاصل
زانو درد و درمان آن
افزایش مایع مفصل زانو
همه ما در زانوهای خود مایعی داریم. با این مایع، مفاصل زانو راحتتر حرکت میکنند. اگر مقدار این مایع زیاد شود، صدمه، عفونت و شکستگی استخوان و استئوآرتریت را به دنبال خواهد داشت.
مفصل زانو حاوی مایع لغزانی به نام مایع مفصلی میباشد. این مایع، غضروف و استخوانها را روغن کاری میکند و مانند بالشت عمل میکند. این مایع حاوی مواد مغذی نیز میباشد و برای حفظ سلامت مفاصل بسیار مهم است. محتویات مایع مفصلی شامل: موسین (ماده بزاقی)، آلبومین، چربی، اپیتلیوم (بافت پوششی) و لوکوسیت (گلبول سفید) میباشد.
اگر مایع مفصلی زیاد شود، محتوی مقدار کمی کریستال، باکتری و خون میگردد. این محتویات موجب درد مزمن و یا حاد میشوند.
چه عواملی باعث افزایش مایع مفصلی میشوند؟
1- آرتریت: علائم افزایش این مایع در اثر آرتریت شامل ورم و درد است. اگر در هنگام لمس کردن، زانو متورم، قرمز و گرم باشد، ممکن است زانویتان صدمه دیده و یا عفونت دارید.
2- آسیب زانو ممکن است اتفاقی و یا در اثر استفاده بیش از حد رخ دهد. صدمات اتفاقی شامل: شکستگی استخوانها، پاره شدن رباطها و یا پاره شدن غضروفها میباشد. صدمات ناشی از استفاده بیش از حد در صورت دویدن، کوهپیمایی و یا ورزشهای ایروبیک حادث میشود.
3- عفونت: زیادی مایع در زانو میتواند منجر به عفونت گردد. عفونت باعث تجمع چرک در مفصل زانو میگردد. پزشک مقداری از مایع را برمی دارد و آزمایش میکند تا ببیند که چه چیز باعث آن شده است.
4- استئوآرتریت: نوعی بیماری تخریب مفصل میباشد. در این حالت، غضروف که زانو را نگه میدارد، از بین میرود. به این ترتیب، استخوانها به هم برخورد میکنند و موجب درد و ورم میشوند.
5- افزایش وزن، نقرس، کیست، بیماری شبه نقرس (pseudogout)، تورم کیسههای مفصلی (bursitis) و تومور نیز باعث افزایش مایع مفصلی میگردند.
راه کارهایی برای کاهش درد زانو
درد زانو در اثر کاهش غضروف به وجود میآید. غضروف مانند بالشت بین استخوانها قرار دارد و حرکات آنها را نرم و روان میسازد. گلوکزآمین سولفات، یکی از محتویات غضروف میباشد.
1- گلوکزآمین کندرویتین: این مکمل برای بهبود خشکی و ناراحتی مفاصل بسیار مفید است. این مکمل مفاصل را بازسازی میکند.
2- آب گیلاس بنوشید. آب گیلاس دارای مواد ضد التهاب میباشد. آب گیلاس، درد را کاهش میدهد و از تغییر شکل عضلات جلوگیری میکند.
3- ورزش زانو را انجام دهید. خم شوید و دستانتان را بر روی زانوهایتان قرار دهید. سپس، برای گرم شدن زانوها، آنها را در جهت عقربههای ساعت و خلاف جهت عقربههای ساعت بچرخانید. این ورزش از درد زانو جلوگیری میکند.
4- به نزد پزشک متخصص بروید. پزشک میتواند با یک سوزن، مایع را از مفصل خارج کند و درد را کاهش دهد. این روش، فقط در مواردی به کار میرود که مایع در حفرات مفصل زانو وجود داشته باشد.
5- زانوبند ببندید. زانوبند از کشکک زانو محافظت میکند. زانوبند باعث میشود که درد کمتری را در حین ورزش کردن داشته باشید.
6- افزایش وزن نیز یکی از علل درد زانو میباشد. تحقیقات نشان داده است که به ازای هر نیم کیلوگرم وزن اضافی، فشار وارده بر مفصل زانو به میزان 5 برابر آن (5/2 کیلو) زیاد خواهد شد. در نتیجه سعی کنید وزن خود را در حد طبیعی و نرمال حفظ کنید تا دچار درد زانو نگردید.
7- ورزش کنید. بهتر است همراه با برنامه کاهش وزن، ورزش نیز انجام دهید، زیرا کاهش وزن باعث کاهش درد زانو میشود و ورزش باعث تقویت عضلات بالا و پایین مفصل زانو میگردد.
8- ویتامین D و کپسول روغن ماهی، جلوگیری از درد مفاصل و استخوانها میکند.
9- میوه هایی همچون انار و زغال اخته و گیلاس محتوی مقدار زیادی ویتامین و آنتی اکسیدان میباشند. آنتی اکسیدانها باعث کاهش درد مفصل زانو و کاهش تورم و التهاب زانو میگردند.
10- اگر دردتان با ایبوپروفن خوب نشد، ممکن است پزشک، تزریق کورتیزون را لازم بداند.
* یخ درمانی یکی از بهترین درمانها برای التهاب میباشد. بین یخ و پوست، یک حوله و یا پارچه قرار دهید تا از سرد شدن شدید پوست جلوگیری کند. حدود 20 دقیقه یخ (به همراه پارچه) را روی زانو قرار دهید و سپس آن را بردارید. 5 دقیقه صبر کنید و بعد دوباره تکرار کنید. این کار را به مدت یک ساعت انجام دهید.
* استراحت کردن: موقعی که نشستهاید، زانو را بالا نگه دارید تا گردش خون بهتر انجام گیرد.
هنگامی که دراز کشیدهاید، زانوی خود را بالا نگاه دارید. برای این کار میتوانید از یک بالشت استفاده کنید. در این صورت، مایع اضافی از مفصل زانو دور میشود.
* پانسمان: بستن محکم زانو جلوگیری از تجمع زیادی مایع مفصلی مفید است. پانسمان را محکم کنید، اما نه به آن اندازه که جلوی گردش خون را بگیرد.
* دارچین و عسل: پودر دارچین و عسل را با هم مخلوط کنید و بر روی زانوی خود بمالید. هنگامی که زانو گرم شد، آن را از روی زانو بردارید.
* روغن خردل و روغن زیتون: یک قاشق روغن خردل با یک قاشق روغن زیتون مخلوط کنید. این مرهم را روزی چند بار به زانوی خود بمالید و ماساژ دهید.
* سرکه: قبل از خواب، مقداری سرکه بر روی زانوی خود بمالید.
* تخم شنبلیله آغشته به روغن تخم خردل، درمان موثری برای درد زانو میباشد. آن را بر روی زانوی خود بمالید و کمی صبر کنید تا خشک شود. این مرهم، زانو را گرم میکند و جریان خون را به آن افزایش میدهد و مفصل را نرم و غضروف را سالم میکند.
* ویتامین های D، E و B3 برای کاهش درد مفیدند. روغن ماهی، بادام زمینی و روغن تخم کتان بسیار مفید است.
* یک قاشق مرباخوری پودر علف هرزه اسقف را با یک لیوان آب ولرم، هر روز صبح مصرف کنید.
* زیاد آب بنوشید. مفاصل، عضلات و بافت غضروفی در هنگام کم آبی، درد میگیرند.
* شیر گرم، آرد گندم، روغن کرچک و پودر زردچوبه را با هم مخلوط کنید. مخلوط حاصل را بر روی زانو بمالید.
ورزشهای مفید برای درد مفاصل
ورزش کردن باعث کاهش استرس، خواب بهتر، افزایش قدرت عضلانی، تقویت استخوان، افزایش انرژی، کنترل وزن و افزایش اعتماد به نفس میشود. همه این عوامل باعث کاهش درد مفصل میگردند. عضلات و مفاصلی که قدرت خود را از دست میدهند، دچار درد، سفتی و سختی میگردند.
ورزشهای کششی
ورزشهای کششی باعث تقویت عضلات و استحکام مفاصل بدن میشوند. تحرک بدنی باعث تقویت مفاصل، بهبود قابلیت انعطاف و بهتر ایستادن و بهتر تنفس کردن میشود. بسیاری از افراد آرتریتی (درد مفاصل)، به خاطر درد از ورزش کردن میترسند و برای همین کم ورزش میکنند. این خود باعث از بین رفتن عضلات و ضعیف شدن مفاصل میگردد.
ورزشهای قدرتی
ورزشهای قدرتی با سفت و شل کردن عضلات انجام میشوند. ورزشهای قدرتی، باعث ساخت عضلات میشوند. همانطور که میدانید، عضلات از مفاصل نگهداری میکنند. بهترین ورزش برای این منظور، وزنه برداری میباشد.
ورزشهای هوازی (ایروبیک)
ورزشهای هوازی باعث افزایش سوخت و ساز بدن، تقویت قلب، افزایش استقامت، کاهش وزن، بهبود خواب، تقویت استخوانها، کاهش افسردگی و بهبود عملکرد عضلات میگردند. از این نوع ورزشها میتوان به پیاده روی تند، دوچرخه سواری و تنیس اشاره کرد.
ورزشهای قدرتی زیر را میتوانید 10 بار در هر مرتبه انجام دهید. تعداد این ورزشها را به طور مرتب زیاد کنید. در هر بار ورزش، عضلات را به مدت 5 تا 10 ثانیه سفت کنید.
ورزش دست و مچ

1- یک تکه کاغذ را با یک دست محکم بگیرید. سعی کنید با دست دیگر، آن کاغذ را از دست اولی بیرون بیاورید.
2- ساعد یک دست خود را بر روی ران و یا میز قرار داده و دست دیگر را بر روی کف دست اولی قرار دهید و سعی کنید که دست زیری را به بالا فشار دهید.
3- مانند ورزش شماره 2 انجام دهید. با این تفاوت که کف دست اولی رو به زمین باشد.
4- یک توپ را بردارید و آن را به مدت 5 تا 10 ثانیه فشار دهید. توجه: اگر آرتریت روماتوئید دارید، این ورزش را انجام ندهید.
ورزش قوزک پا
1- بر روی یک صندلی بنشینید. پاهایتان روی زمین باشد. پای راست خود را بر روی پای چپ بگذارید. سعی کنید پای چپ را بالا ببرید و در همان حال، پای راست از بالا رفتن پای چپ جلوگیری کند. این ورزش را با پای دیگر نیز تکرار کنید.
2- بر روی یک صندلی بنشینید. یک کش ورزشی و یا جوراب را به دور یک پا ببندید. با این کش، انگشتان پا را به سمت زمین بیاورید. این ورزش را با پای دیگر تکرار کنید.
ورزش پشت و کمر

1- به پشت بر روی زمین دراز بکشید، زانوها خمیده و کف پاها بر روی زمین باشد. با فشار پشت، شکم را سفت کنید. در همان حال بمانید و سپس شل کنید.
2- به پشت بر روی زمین دراز بکشید، زانوها خمیده و کف پاها بر روی زمین باشد. زانو را بالا آورده تا به سینه برسد و آن را بغل کنید. برای 10 ثانیه در همان حالت بمانید و سپس با زانوی دیگر و بعد با هر دو زانو این کار را انجام دهید و 10 ثانیه در همان حالت بمانید.
3- به شکم بر روی زمین دراز بکشید. بازوهایتان در مقابل شما قرار گیرد. خود را بلند کنید. کف دستانتان روی زمین قرار داشته باشد. به آرامی، خود را پایین بیاورید.
ورزش ران

1- به پشت دراز بکشید. عضلات ران خود را سفت کنید و به پشت زانوهایتان فشار بیاورید. به مدت 10 ثانیه در همان حال بمانید و سپس شل کنید.
2- به پشت بر روی زمین دراز بکشید، زانوها خمیده و کف پاها بر روی زمین باشد. باسن خود را بالا بیاورید و دو قسمت باسن را به هم فشار دهید.
3- به طرف راست دراز بکشید. پای راست خود را خم کنید. پای چپ در امتداد بدن باید باشد.
عضلات ران پای چپ را سفت کنید و سپس بالا ببرید (در حدود 20 سانتی متر) و نگه دارید. با پای دیگر نیز همین ورزش را تکرار کنید.
ورزش ران و زانو
1- بر روی شکم دراز بکشید. عضلات شکم را سفت کنید. پای خود را بالا ببرید، زانو صاف باید باشد. نگه دارید و سپس پای خود را پایین بیاورید.
2- به طرف راست دراز بکشید. پای چپ خود را بر روی پای راست به صورت ضربدری بگذارید. پای راست را بالا بیاورید و نگه دارید و سپس پایین بیاورید. با پای دیگر نیز همین ورزش را انجام دهید.
ورزش زانو
1- به پشت دراز بکشید. در زیر زانو یک بالش و یا حوله بگذارید. یکی از زانوهای خود را صاف کنید و پاشنه آن پا را بالا بیاورید.
2- به پشت دراز بکشید. پاهایتان صاف باشد. انگشتان پایتان را به طرف سقف بکشید. در نتیجه احساس کشیدگی عضلات زیر زانو خواهید شد. تا مدتی به همان حالت بمانید و سپس شل کنید. این ورزش را میتوانید ایستاده نیز انجام دهید.
3- دراز بکشید و یا بایستید. زانو را به زمین فشار بیاورید. پای خود را بالا ببرید. بعد به آرامی پایین بیاورید. نکته: در این حالت باید پای شما مستقیم باشد. برای راحت انجام دادن این ورزش، میتوانید زانوی مخالف را خم کنید.
4- بنشینید. زانوهای خود را صاف کنید. مدتی به همان حال بمانید و سپس به آرامی زانوهای خود را پایین بیاورید.
دیگر ورزشهای مفید برای بیماران آرتریتی
پیاده روی ، شنا ، یوگا، پیلاتس و دوچرخه سواری نکته : دوچرخه سواری برای افرادی که مشکل درد زانو دارند، این ورزش مفید نیست. جارو کردن نیز نوعی ورزش هوازی میباشد. بهتر است 20 تا 30 دقیقه در طول روز جارو کنید.
شستن ظروف با آب گرم باعث شل شدن مفاصل انگشتان میگردد.
بافتن بافتنی کردن نیز یکی از ورزشها برای کشش انگشتان میباشد.
باغبانی کردن نیز یکی از ورزشهای کشش مفاصل میباشد.
اگر مشکلی در زانو یا ران ندارید، از پله بالا و پایین بروید.
چگونگی درست ایستادن
برای بیماران آرتریتی، موقعیت ایستادن و نشستن بسیار مهم است. اگر شما بد بایستید و یا بنشینید، باعث میشوید عضلات و رباطهایتان سفت و ضعیف گردند. برای مثال، عضلات و رباطهای جلوی بدن، ممکن است کوتاه شوند و عضلات و رباطهای پشت بدن بلند گردند.
برای درست ایستادن فکر کنید که یک تاج بر روی سر شما قرار دارد. سر و گردن خود را صاف کنید. شانهها به سمت پایین باشند. شکم تو باشد.
با پاهای کمی باز بایستید.
گوشهایتان باید بالای شانه قرار گیرند.
رانها باید در یک خط با زانوها و پاها قرار داشته باشند.
پوست
چگونه خطر سرطان پوست را کم کنیم؟
مواجهه زیاد با نور آفتاب بزرگترین عامل ایجاد سرطان پوست است، اما افرادی که به میزان معمول با آفتاب مواجهه دارند و دچار سرطان پوست میشوند، چطور؟
مواجهه با عوامل محیطی زیانبار، پرتودرمانی و حتی عوامل وراثتی و ژنتیکی ممکن است در ابتلا به بیماری نقش داشته باشند. حتی آفتاب گرفتنهای طولانی (برنزه کردن) و استفاده از دستگاههای برنزه کننده پوست (سولاریوم) نیز موجب آسیب به پوست میشود.
اگر چه هر فردی ممکن است به سرطان پوست مبتلا شود، ولی افراد زیر در معرض خطر بیشتری هستند:
* افرادی که پوست سفید دارند یا رنگ چشم آنها روشن است.
* افرادی که تعداد زیادی خالهای بزرگ و با اشکال نامنظم دارند. * افرادی که در خانواده آنها فرد یا افرادی سابقهی سرطان پوست داشتهاند.
* افرادی که سابقه مواجهه طولانی با نور شدید آفتاب یا سابقه آفتاب سوختگی شدید دارند. * افرادی که پرتو درمانی شدهاند.
*زندگی در مکانهایی که ارتفاع زیاد دارند و بیشتر سال تابش آفتاب دارند.
چگونه میتوان خطر سرطان پوست را کاهش داد؟
اگر شما به ندرت دچار آفتاب سوختگی میشوید مناطق حساس مانند لبهایتان، بینی و کف دستهایتان را باید محافظت کنید.
انجمن پوست شناسی برای کاهش خطر سرطان پوست، توصیههای زیر را ارائه داده است:
* تماس با نور خورشید و پرتوهای فرابنفش (UV) را کاهش دهید. خصوصاً بین ساعات 10 صبح تا 4 بعد از ظهر این مسئله اهمیت بیشتری دارد، زیرا تابش پرتوهای خورشید شدیدتر است.
* هنگامیکه بیرون میروید، حتی در روزهای ابری، به همه نواحی که با آفتاب مواجهه دارند، کرمهای ضدآفتاب حداقل با فاکتور حفاظتی (SPF) 15 بمالید. * از لباسهایی استفاده کنید که تمام بدن شما را بپوشانند و روی صورت شما سایه ایجاد کنند. لباسهایی که رنگ روشن دارند مناسبتر هستند. در مقابل آفتاب از لباسهای نخی، کلاه لبهدار و عینک آفتابی دارای شیشه محافظ در مقابل UV استفاده کنید.
* از کودکان خود مراقبت کنید. از قرار گرفتن آنها در معرض نور خورشید به ویژه زمانی که شدت دارد (بین ساعت 10 صبح تا 4 بعد از ظهر) خودداری کنید. در ضمن کرمهای ضد آفتاب مخصوص کودکان را برای کودکان 6 ماه به بالا استفاده کنید. از مصرف کرمهای ضد آفتاب برای کودکان کمتر از 6 ماه جدا خودداری کنید. از تماس نوزاد کمتر از 6 ماه با نور خورشید جدا باید خودداری کنید.
* در صورتی که تغییری در پوست شما ایجاد شد، یا خالهایتان دچار تغییر شدند یا زخمی ایجاد شد که بهبود نیافت، حتماً در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید.
* مراقب آفتاب سوختگی باشید و فریب باد خنک یا هوای ابری را نخورید.
* در هنگام شنا مراقب پوست بدنتان باشید، زیرا حتی در زیر آب نیز دچار آفتاب سوختگی میشوید.
انواع سرطان پوست کدامند؟
سرطان پوست در ابتدا با ضایعات پیش سرطانی بروز میکند. ضایعات پیش سرطانی، ضایعات پوستیای هستند که سرطانی نیستند، ولی با گذشت زمان سرطانی میشوند. علائم هشدار دهندهی سرطان پوست را بشناسید، زیرا سرطان پوست اگر زود تشخیص داده شود، قابل علاج است.
ملانوما، بدترین نوع سرطان پوست
بدخیمترین و جدیترین نوع سرطان پوست است و مسبب اکثر مرگهای بر اثر سرطان پوست میباشد. علت اصلی ملانوما ناشناخته است. اما عوامل متعددی از جمله عوامل ژنتیکی، تابش اشعه ماورای بنفش و تماسهای محیطی در ایجاد این بیماری دخیل است.
ملانوما از ملانوسیتهای پوست که استحاله بدخیمی پیدا کردهاند منشا میگیرد. ملانوسیتها، رنگدانه تیره پوست، مو، چشم و خالهای بدن را تولید میکنند. از این رو تومورهای ملانوما اکثراً قهوهای یا سیاه هستند. ولی در موارد معدودی نیز ملانوما رنگدانه تولید نکرده و به رنگ صورتی، قرمز یا بنفش ظاهر میشود.
نشانههای هشدار دهنده ملانوما چیست؟
عمده نشانههای هشدار دهنده ملانوما عبارتند از: تغییر در اندازه و شکل و رنگ یک خال، خونریزی از خال، احساس خارش، سفت شدن، ایجاد قلنبه، متورم شدن در محل خال، احساس ناراحتی هنگام دست دادن. ملانوما همچنین میتواند به صورت خال جدید در بدن ایجاد شود.
در صورتی که یک خال یا ناحیه رنگی پوست، طبیعی به نظر نرسد، پزشک با برش ظریفی در پوست و نمونه برداری، وجود یا عدم وجود سرطان را تشخیص خواهد داد.
چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به ملانوما هستند؟
* اگر تعداد خالهای معمولی بدن زیاد (بیش از 50 عدد) باشد، خطر بروز ملانوما بیشتر است. * ملانوما در افراد با پوست روشن یا افرادی که دچار آفتاب سوختگی شدهاند یا افراد دارای کک و مک، زیاد دیده میشود. - افرادی که تحت درمان ملانوما قرار دارند، خطر بیشتری برای ابتلا به ملانومای ثانویه دارند.
- افرادی که دارای یک یا چند سرطان پوستی هستند نیز در معرض خطر بیشتر ابتلا به ملانوما قرار دارند.
- گاهی اوقات ملانوما زمینه خانوادگی دارد و بودن یک یا چند فرد مبتلا در خانواده، عامل خطر به حساب میآید. زمانی که ملانوما در یکی از اعضای خانواده به وجود میآید، سایر افراد خانواده باید به طور منظم، توسط پزشک معاینه شوند.
- افرادی که سیستم ایمنی آنان در اثر سرطان، داروهای مصرفی در پیوند عضو و ایدز تضعیف شده است، در معرض خطر بیشتر ابتلا به بیماری قرار دارند. - افرادی که دارای حداقل یک آفتاب سوختگی در زمان کودکی یا نوجوانی بودهاند، بیشتر در معرض ابتلا به ملانوما هستند.
- هر چه طول مدت زمانی که فرد در مقابل اشعه خورشید قرار میگیرد بیشتر باشد، خطر ابتلا به ملانوما بیشتر میشود.
انواع دیگر سرطان پوست کداماند؟
شاخی شدن پوست در اثر آفتاب (اکتینیک کراتوزیس)
ضایعات پوستی کوچکی هستند که پوسته ریزی دارند و در اثر تماس طولانی با نور خورشید ایجاد میشوند و بیشتر در سر، گردن، دستها ایجاد میشوند. ممکن است این ضایعات در نواحی دیگر بدن نیز ایجاد شوند. ممکن است این ضایعات پوستی اولین نشانههای سرطان پوست باشند. افراد سفید پوست با موهای بور و چشمان روشن بیشتر در معرض خطر هستند. درمان زودرس ضایعات، برای جلوگیری از تبدیل آنها به سرطان سلول سنگفرشی پوست، توصیه میشود.
التهاب شاخی لب
مانند ضایعه قبلی التهاب شاخی لب نیز یک ضایعه پیش سرطانی است که معمولاً در لب پایینی ظاهر میشود. در لبها، ضایعات پوسته دار، خشکی دائمی لب یا ترک لب ممکن است بروز کنند. علائمی که شیوع کمتری دارند شامل تورم لب، از بین رفتن مرز بین لب و پوست صورت یا برجسته شدن خطوط لب هستند. التهاب شاخی لب، اگر درمان نشود ممکن است به سرطان سلول سنگفرشی تبدیل شود.
شاخک پوستی
این ضایعه پوستی به شکل یک برآمدگی مخروطی شکل است که از یک پایه قرمز رنگ در سطح پوست رو به خارج رشد میکند. این ضایعه از کراتین (همان مادهی تشکیل دهندهی ناخن) تشکیل شده است. شکل و اندازهی این ضایعات بسیار متفاوت است، اما بیشتر آنها چند میلیمتر هستند. بدخیمی سلول سنگفرشی پوست اغلب در پایهی این ضایعات ایجاد میشود. این ضایعات در سفید پوستان مسنی که سابقه مواجهه زیاد با آفتاب را دارند دیده میشود.
سرطان سلول سنگفرشی
در این بیماری سلولهای سنگفرشی پوست، سرطانی میشوند. این نوع سرطان ممکن است به صورت برآمدگی نرم، قرمز رنگ و پوستهداری تظاهر کند که رشد میکند و ممکن است خونریزی یا ترشح داشته باشد و یا ممکن است به صورت یک زخم بروز کند که خوب نمیشود. بیشتر اوقات در بینی، پیشانی، گوشها، لب پایینی و مناطقی از بدن که بیشتر در معرض نور آفتاب هستند، ایجاد میشود. این نوع سرطان در صورتی که زود تشخیص داده شود، به خوبی درمانپذیر است. اما اگر دیر تشخیص داده شود، درمان به میزان پیشرفت بیماری بستگی دارد.
سرطان سلول پایهای
در این بیماری سلولهای پایهای پوست بدخیم میشوند. این نوع بدخیمی پوست، شایعترین و قابل درمان ترین نوع سرطان پوست است، زیرا این بیماری به کندی پیشرفت میکند. ضایعات سرطانی ممکن است شکلهای مختلفی داشته باشند؛ ممکن است به شکل یک ضایعه گرد، سفید رنگ و مروارید شکل و یا به صورت برآمدگی پر از چربی باشد که اغلب عروق کوچکی هم در آن دیده میشود. ضایعه میتواند در گوشها، گردن یا صورت ایجاد شود. ممکن است ضایعات پوستی به صورت صاف، پوسته دار، صورتی یا قهوهای باشند که در پشت تنه یا روی سینه ایجاد میشوند.

سرطان پوست در اثر نور آفتاب
در سرطان پوست، سلولهای سرطانی در لایههای بیرونی پوست به وجود میآیند. سرطان معمولاً پوست نواحی در معرض نور آفتاب ، نظیر صورت ، گوشها، دستها یا بازوها را درگیر ساخته و بیشتر در افراد بالای 40 سال بروز میکند.
پوست از بدن شما در مقابل گرما، نور، عفونت و جراحت حفاظت میکند. پوست همچنین آب، چربی و ویتامین D را در بدن ذخیره میکند. پوست دارای لایههای متعدد و انواع مختلفی از سلولها است. لایه فوقانی پوست، اپیدرم نامیده میشود که حاوی 3 نوع سلول است: سلولهای پهن فلس مانند روی سطح پوست که سلولهای فلسی نام دارند، سلولهای گرد که سلولهای پایه نامیده میشوند و سلولهایی که ملانوسیت نام دارند و رنگ پوست شما را تعیین میکنند.
سرطان پوست در کسانی که پوست روشن دارند و مدت زیادی را در آفتاب سپری میکنند، شایعتر است. سرطان پوست میتواند در هر جایی از بدن ایجاد شود، اما در مکانهایی که بیشتر در معرض نور خورشید است مانند صورت، گردن، دستها و بازوها رایجتر است.
شایعترین نشانه سرطان پوست تغییر در پوست است: مانند رشد غیر طبیعی پوست یا ایجاد زخمی که ترمیم نمیشود. گاهی اوقات قلنبهای کوچک ظاهر میشود. این قلنبه میتواند صاف یا براق به نظر آید یا میتواند به رنگ قرمز قهوهای باشد. سرطان پوست ممکن است لکه پهن قرمز زبر یا فلس مانند باشد.
هر درد یا کسالتی در پوست نشانه سرطان نیست، ولی به محض دیدن تغییر در پوست خود آن را جدی بگیرید و به پزشک مراجعه کنید.
چه عواملی باعث سرطان پوست میشوند؟
آفتاب سوختگی
اشعه ماورای بنفش یا UV نور خورشید به سادگی میتواند به پوست صدمه بزند. زیاد در معرض نور خورشید قرار گرفتن که موجب آفتاب سوختگی شود، میتواند باعث سرطان گردد. آفتابسوختگی بیشتر در فصول گرم سال که اشعه فرابنفش قویتر است، رخ میدهد. آفتابسوختگی در افرادی که داروهایی مصرف میکنند که باعث حساسیت به نور میشوند (افزایش حساسیت به اشعه فرابنفش)، بیشتر رخ میدهد. شایعترین این داروها عبارتند از آنتیبیوتیکهای تتراسایکلین، مدرهای تیازیدی، داروهای گوگرددار و قرصهای ضدبارداریخوراکی. داروهای موضعی و مواد شیمیایی نیز میتوانند واکنش ایجاد کنند (فنوتیازینها، سولفونامیدها، قطران زغال، پسورالنها). برخی از مواد آرایشی از جمله رژ لب، عطر و صابونها نیز میتوانند باعث افزایش حساسیت به نور شوند. به والدین توصیه میشود از کودکان خود در برابر نور آفتاب محافظت کنند.
برنزه شدن، واکنش محافظتی پوست برای جلوگیری از صدمه بیشتر در مقابل اشعه ماورای بنفش نور خورشید است. ولی این واکنش، پوست شما را از سرطان محافظت نمیکند.
وراثت
در صورتی که سابقه سرطان پوست در خانواده شما وجود دارد، شما احتمالاً در معرض خطر بیشتری هستید. کسانی که پوست روشنی دارند، بیشتر مستعد سرطان پوست میباشند.
محیط
در حال حاضر میزان پرتو فرابنفش در مقایسه با قبل بیشتر است و علت آن کاهش لایه ازون در جو زمین میباشد. هر چند لایه ازون کمتر شود، میزان رسیدن پرتو فرابنفش به زمین بیشتر میشود. سایر عوامل موثر عبارتند از: ارتفاع، عرض جغرافیایی و پوشش ابر. هر چه ارتفاع افزایش مییابد، پرتو فرابنفش قویتر میشود. در عرض جغرافیایی بالاتر، جو نازکتر نمیتواند پرتو فرابنفش را به اندازهای که در سطح دریا، تصفیه میشود، کاهش دهد. در خط استوا تشعشع خورشید قویتر است.
عوامل تشدید کننده بیماری
عفونت زمینهای
سابقه آفتابزدگی
اختلالات پزشکی مثل لوپوس اریتماتوی دیسکویید، لوپوس اریتماتوی سیستمیک و یا پورفیری
در چه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟
اگر شما یا یکی از اعضای خانوادهتان علامت آفتابسوختگی را داشته باشید.
اگر دچار علایم جدید و غیر قابل توجیه شدهاید. داروهای مورد استفاده در درمان ممکن است عوارض جانبی داشته باشند.
بثورات قرمز پوست، گاهی همراه با تاولهای کوچک، در نواحی تماس با نور آفتاب
لکههای پوستهپوسته

